Väčšiu časť svojho života som mäso jedol. Potom som asi na tri roky prestal. Tak sa k nemu vrátil, neskôr opäť prišlo obdobie bez neho a zasa s ním. Možno i preto sa mi veľmi dobre porovnáva, ako sa žije s mäsom a ako bez mäsa.
Mäso na grile.jpg

S mäsom


Keď jete mäso, máte omnoho viac možností, čo si dať na obed a na večeru. Netvrdím, že vegetariánske jedlá nie sú dostatočne pestré, práve naopak. No mäsité pokrmy nájdete všade. Myslím tým rýchle občerstvenia či reštaurácie. Celkovo sme i my zvyknutí viac na to, že varíme s mäsom alebo že si dáme rožok so šunkou, či salámou.
Ďalšou výhodou konzumácie mäsa je, že máte pocit väčšej sýtosti. Pri rýchlom tempe života je to veľmi praktická vec. Poriadne sa napcháte na obed a do večera sa nemusíte zaoberať ďalším jedením a hlavne ani hladom. To je nepochybne výhodné.

V rámci negatív, sa nebudem zaoberať tým, či je mäso nezdravé, alebo zdravé. Na to si musíte názor urobiť sami. Faktom je, že v tráviacom systéme ostáva naozaj dlho. Kým strávite mäso, prejde viac ako osem hodín. Preto sa dá jednoznačne povedať, že mäsité pokrmy zaťažujú náš tráviaci systém. Nemusíte to ani cítiť. Tým mám na mysli, že vám nemusí byť ťažko, no váš žalúdok črevá a všetko ostatné musia makať.
Paprika, mrkva a uhorky.jpg

Bez mäsa


Ak mäso prestanete jesť alebo ho rázne obmedzíte, budete sa musieť zmieriť s tým, že pri varení, budete musieť zapojiť viac fantázie a taktiež si niečo naštudovať. Možno budete musieť zmeniť svoju obľúbenú reštauráciu, lebo si v nej nič chutné a bezmäsité nedáte.
Nejedenie mäsa, má však z môjho pohľadu viac benefitov ako negatívnych stránok. Tráviaci systém nie je zaťažený, takže sa vám, a to doslova, žije ľahšie. Keď som nejedol mäso ja, moja váha sa naozaj po krátkom čase dostala na ideálnu. Pozor, nehovorím, že som bol chudý. Bolo to presne tak, ako byť malo. Potvrdil mi to aj môj lekár. Navyše som mal dokonalé výsledky čo sa cholesterolu a pečene týka.