Aj mačka môže byť obézna. Stáva sa to dokonca častejšie, ako v prípade psov. Tieto zdomácnené šelmy, totiž veľmi ľahko a rýchlo, prídu na chuť pohodlnému životu. Miska so žrádlom je neustále k dispozícii, mäkké miesto na spánok a teplý radiátor. Na čo by teda míňali energiu na lov, lezenie po stromoch, či potulovanie po okolí. Ak na svojom miláčikovi zbadáte náznaky nadváhy, snažte sa mu čím skôr nasadiť diétu. Rovnako ako pre nás ľudí, je totiž aj v prípade mačiek nebezpečná.

kočka

Ideálna váha

Koľko by mala mačka vážiť, sa nedá povedať jednoznačne. Závisí to od konkrétneho plemena, pohlavia, alebo celkovej telesnej konštrukcie zvieraťa. Kocúry bývajú väčšinou ťažší a väčší, ako mačky. Dospelý samec bežného vzrastu by mal vážiť od troch do piatich kilogramov. Samica asi tak o kilogram menej. Asi sa pýtate, čo znamená bežný vzrast. Jednoducho si predstavte klasickú mačku a nie prerasteného obra.

Obezita a riziká

Prvé miesto, kde mačky začnú priberať je brucho. Tam sa im totiž ukladá najviac tuku. Vyššia váha poškodzuje hlavne kĺby. Zvieratá majú problém s chôdzou a taktiež s vstávaním a vyskakovaním do výšky. Trpia cievy, srdce, obličky, pečeň a pľúca.

Ako vyzerá mačacia diéta

Problémom priberania u mačiek, je hlavne nadmerný prísun tukov, spojený s nízkou pohybovou aktivitou. S týmto javom sa stretávame prevažne u mačiek chovaných v interiéri. V prvom rade je preto potrebné upraviť stravu. Aspoň na isté obdobie prestaňte kupovať granuly, či konzervy. V skutočnosti obsahujú veľmi málo potrebných látok, avšak o to viac tukov. Vyhnite sa aj obilninám, ryži a strukovinám. Ideálnou alternatívou je chudé mäso. môžete siahnuť po kuracom, alebo morčacom. Pokiaľ máte financie navyše, vhodné je napríklad aj králičie. Ak je vaša mačka zvyknutá na kupovanú stravu, nezačnite ju zo dňa na deň kŕmiť kosťami a tepelne neupraveným mäsom. Aj keď ide o najzdravšiu možnosť, na takúto stravu si musí zviera zvykať postupne. Kuracie mäso preto poduste, alebo uvarte vo vode.

ležící kočka

Nepodceňujte ani dostatočný pohyb. Ak sa vaša mačka nechce hýbať sama, pohrajte sa s ňou aspoň pol hodiny denne.