Vieme, že klasické osvetlenie je v súčasnosti vo veľkom nahradzované novšími, zato však aj technologicky vyspelejšími a úspornejšími alternatívami. Vo všeobecnosti vravíme o zdrojoch osvetlenia s nižšou spotrebou elektrickej energie a zároveň s vyššou životnosťou. Zo všetkých takýchto produktov ale po technologickej stránke najviac dominujú LED svetlá.

  • V porovnaní napríklad s klasickou žiarovkou predstavuje LED až 90% efektívnosť pravidelnej úspory a životnosť, ktorá sa udáva na cca 50 000 hodín žiarenia.

LED žiarovka

Nie sú to ale len žiarovky, technológia Light Emitting Diode to sú takisto svietidlá či praktické a čoraz obľúbenejšie LED pásiky 2m Led produkt.

led pásik

  • V tomto prípade ide o veľmi praktickú možnosť podsvietenia ľubovoľných objektov či častí miestností, no takisto môžeme vravieť o štýlovej dekorácii.

Zdrojom takýchto moderných a úspornejších svetiel, konkrétne aj dotyčných pásikov, sú svetlo emitujúce diódy. Tie v stručnosti predstavujú funkčnejší chod a prakticky minimálnu spotrebu energií. Dokážeme nimi svietiť pravidelne dlhšiu dobu a nemusíme mať pritom výčitky svedomia. Ich finančná návratnosť bude aj napriek tomu pomerne rýchla.

Ako a kde ich využijeme?

Ak sa zameriame špecificky na osvetlenie v podobe led pásikov, ich využitie je vďaka šikovnému dizajnu naozaj bohaté. Najčastejšie sa ale spája napríklad s podsvietením kuchynskej linky, políc, schodiska, zrkadiel v kúpeľni,… možnosti sú nekončiace. Rovnako môžu slúžiť ako dekoračné podsvietenie niektorých objektov, pričom v takom prípade vyniknú hlavne led pásy RGB.

  • Ide o vhodnú voľbu všade tam, kde by sme radi využili šikovné osvetlenie, no umiestnenie veľkých svetiel by na danom mieste symbolizovalo nepraktický problém.

Okrem praktického využitia sa takýto svietiaci pásik v nejednom prípade nachádza napríklad aj v PC skrinke alebo slúži na zvýraznenie tuningu auta či jeho interiéru. Vidíme ich tiež ako funkčné podsvietenie TV obrazovky alebo tiež akvárií. A to je len náčrt možností, ktoré sa s týmto produktom spájajú.